Parc Guëll

Gaudi heeft in opdracht van Guëll - een goede vriend van hem - dit briljante stadspark ontworpen. Zoals vaker in Barcelona komen superlatieven te kort om dit te beschrijven. Het park bestaat uit een ingang met typische Gaudi huizen. Langs een plein - ooit bedoelt als marktplein - lopen een aantal wegen door het park omhoog.

De beste manier om dit park te bekijken is om bovenaan te beginnen en dan naar beneden, naar de hoofdingang te lopen.

Brug

Brug

Prachtig. Wow. Dit is beter dan Gaudi's huizen (zie Gaudi overkill), hiervoor kwam/kom(/ga ik komen) ik superlatieven te kort. Erg mooi dus.

Brugbankje

Brugbankje

Brugdetail

Brugdetail

De brug had enkele tientallen pilaren, schots en scheef met bovenop een cactus. Zag er bijzonder uit.

Foto moment!

Foto moment!

We waren niet de enige die hier een foto van maakten. Het bekendste gedeelte van het park, met de zuilen op de achtergrond en - net niet zichtbaar - de grote mozaieksalamander. Deze waren niet zo groot als het spel Tony Hawk deed vermoeden, maar ik nam er genoegen mee.

Gaudi's huis

Gaudi's huis

Geen drinken mee was niet slim. Tegen de tijd dat we het huis hadden bereikt waar Gaudi een tijdje heeft gewoond, in het midden van het park, hadden we een behoorlijke dorst ontwikkeld. Gelukkig heeft Gaudi's huis een blikjes automaat.

Groen enzo

Groen enzo

Het park is vooral aan het begin een Gaudi hoogtepunt, maar - al meteen zichtbaar vanaf de ingang - zie je dat het meer is dan Gaudi-gekte. Het is bedoelt als een stadspark en dus is er ook natuur en groen spul te bewonderen. Oorspronkelijk was het bedoelt voor de upperclass, maar tegenwoordig mag ik er ook zelfs komen.

Honderd pilaren en granaten

Honderd pilaren en granaten

De zaal van de honderd pilaren. Versierd met zonnen en sterren van mozaiek.

Hoofdingang

Hoofdingang

Bij de hoofdingang was het wat drukker dan verderop (en hoger) in het park. Naast de ingang liggen twee echte Gaudi gebouwen (te herkennen aan het hoge Efteling gehalte). Eentje is een winkel, de ander is het huis van de concierge.

Mozaiek

Mozaiek

Het o-zo-bekende mozaiekwerk van Gaudi. Net als de tig andere toeristen heb ik dus ook als een idioot een bankje van dichtbij staan fotograferen.

Onder de brug I

Onder de brug I

Onder de brug II

Onder de brug II

Troon voor Victor

Troon voor Victor

Viaduct

Viaduct

Het viaduct bedoelt voor de koetsen die er vroeger de beterbedeelden naar boven toe reden.

naar boven toe